Apotheek De Laar

Apotheek De Laar

Apotheek De Laar in Arnhem biedt u de beste service voor al uw zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen op recept. Door persoonlijke aandacht en een goede samenwerking met huisartsen in de buurt, bieden wij u zorg op maat bij uw medicijngebruik.

Inschrijven
Header afbeelding

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > glecaprevir met pibrentasvir

Inhoud

glecaprevir met pibrentasvir

Glecaprevir en pibrentasvir zijn medicijnen tegen een virus. Ze remmen de groei van het hepatitis-C-virus.

Artsen schrijven ze voor bij de leverziekte chronische hepatitis C.

Wat doet glecaprevir met pibrentasvir en waarbij gebruik ik het?

Ernstige leverziekte

Hepatitis C is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een infectie met het hepatitis C-virus. Er bestaan verschillende soorten hepatitisvirussen, zoals het type A, B en C. Het gaat hier om virustype C, en de ziekte hepatitis C.

Verschijnselen
Bij de eerste besmetting met het hepatitis C-virus kan zijn dat u geen verschijnselen krijgt. Bij 1 op de 10 mensen ontstaan wel klachten. Bijvoorbeeld geen eetlust hebben, gevoel van ziek zijn, moe zijn, misselijk zijn en overgeven, buikklachten, koorts en pijn in de gewrichten. Soms wordt de huid na een paar dagen geel (geelzucht). Na een paar weken verdwijnt dat weer. De meeste ziekteverschijnselen zijn binnen een paar weken tot maanden verdwenen.

Sommige mensen hebben in de eerste jaren geen klachten, maar de ziekte kan na jaren weer opspelen. Deze mensen hebben langdurige hepatitis C. De ontstekingen blijven de lever door de jaren heen steeds beschadigen, waardoor er littekens ontstaan. Uiteindelijk raakt de lever onherstelbaar beschadigd (levercirrose). Daarom is het belangrijk om hepatitis C zo snel mogelijk te behandelen.
 
Oorzaak
Hepatitis C is een besmettelijke ziekte. U kunt de ziekte krijgen als besmet bloed in uw bloed komt. In zeldzame gevallen kunt u besmet raken door seksueel contact. Vaak is niet bekend of iemand het virus bij zich draagt, omdat ze geen klachten hebben.
Ook kunt u de ziekte krijgen als u zich prikt aan besmette voorwerpen, bij het zetten van tatoeages en piercings, of bij het scheren met een gebruikt mesje, bijvoorbeeld bij de kapper. Zwangere vrouwen die het virus bij zich dragen kunnen hun kind tijdens de bevalling besmetten.

Besmettelijkheid
Bij de meeste mensen met hepatitis C zal de besmetting niet vanzelf overgaan. Ook al zijn de klachten verdwenen, toch is het virus dan nog in het lichaam aanwezig en kunt u andere mensen ongemerkt besmetten.

Besmetting voorkomen
Besmetting door hepatitis C is te voorkomen door:
•    Geen naalden en scheermesjes van elkaar te gebruiken.
•    Geen tatoeages te nemen.
•    Geen seksueel contact te hebben waarbij makkelijk wondjes kunnen ontstaan, zoals bij anale seks.
•    Medische instrumenten goed te steriliseren.
•    Bloed dat wordt gebruikt voor bloedtransfusies goed te controleren.

Voor hepatitis C bestaat geen vaccin.

Behandeling
Indien bloedonderzoek uitwijst dat u chronische hepatitis C heeft, hangt het af van de ernst van uw klachten of de arts een behandeling met medicijnen instelt. Medicijnen zijn soms ook nodig om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Bijvoorbeeld bij vrouwen met hepatitis C die kinderwens hebben, of bij mensen die dialyse ondergaan.

Als uw lever niet goed werkt door hepatitis C zal uw arts medicijnen voorschrijven om verdere achteruitgang van de lever te voorkomen. In dat geval schrijft de arts u medicijnen voor. Het hangt af van de eigenschappen van het virus en de ernst van de leverziekte, welke medicijnen uw arts kiest. U krijgt altijd een combinatie van medicijnen tegen hepatitis C, omdat anders het virus snel ongevoelig (resistent) kan worden. Bijvoorbeeld glecaprevir met pibrentasvir als combinatie in één tablet. Meestal duurt een kuur 12 tot 16 weken. Soms is 8 weken voldoende.

Werking
Glecaprevir en pibrentasvir remmen de groei van het hepatitis-C-virus. Hierdoor kunnen de virussen zich niet kunnen vermeerderen. Beide medicijnen werken op een iets andere manier, waardoor de effecten elkaar versterken. Uw arts kan in het bloed meten of het aantal virussen voldoende is gedaald. Na een aantal maanden merkt u dat u minder moe bent en minder buikklachten heeft.

Lees meer over ernstige leverziekte . “

Infecties met virussen

De combinatie glecaprevir met pibrentasvir wordt gebruikt bij de virusziekte hepatitis C. Meer over deze ziekte en de behandeling hiervan kunt u hierboven lezen bij Ernstige leverziekte.

Lees meer over infecties met virussen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn en vermoeidheid. Zelden een zwak gevoel of geen energie hebben.

  • Jeuk bij mensen die minder goed werkende nieren hebben.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Misselijkheid en diarree.

    Als u binnen 3 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven, moet u nieuwe tabletten innemen. Anders werkt het onvoldoende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan opgezwollen mond, tong, keel of gezicht. U kunt hierbij erg benauwd worden.

    Ga in al deze gevallen onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent mag u glecaprevir met pibrentasvir in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik glecaprevir met pibrentasvir gebruiken met andere medicijnen?

Glecaprevir en pibrentasvir hebben met veel andere medicijnen wisselwerkingen.

De combinatie remt de afbraak van veel medicijnen in het lichaam, waardoor deze medicijnen meer bijwerkingen kunnen hebben. Ook kunnen veel medicijnen ervoor zorgen dat de combinatie minder goed werkt, waardoor het virus aanwezig blijft.

Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Uw arts en apotheker controleren of u dit medicijn veilig kunt gebruiken naast uw andere medicijnen. Zorg er daarom voor dat uw arts en apotheker op de hoogte zijn van alle medicijnen die u gebruikt. Ook de medicijnen die u zonder recept koopt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

Alcohol drinken?
Alcohol belast de lever, hierdoor kan erge leverschade (levercirrose) sneller ontstaan bij mensen met een leverontsteking. Drink dus geen alcohol als u een leverontsteking heeft.

Alles eten?
U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kunt u flesvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Slik de tabletten heel door met een half glas water. Maak de tabletten niet fijn en kauw niet op de tablet.

Wanneer?
Neem de tabletten in met wat eten. Dit kan op elke moment van de dag. Kies hiervoor een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis. Bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt.

Wordt u misselijk en moet u overgeven?
• Als u minder dan 3 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven werkt de tablet niet voldoende. U moet dan nieuwe tabletten innemen.
• Als u langer dan 3 uur na innemen van dit medicijn moet overgeven: u hoeft geen nieuwe tabletten te nemen.

Hoelang?
U gebruikt dit medicijn meestal 12 tot 16 weken. Als u nooit eerder bent behandeld, kan een kuur van 8 weken voldoende zijn.

Terug naar overzicht